Klasa gradskih automobila, poznata i kao A segment, nastavlja se smanjivati. Pogrešno, jer su u labirintu ulica tako okretni, ekonomični i jednostavni za parkiranje.

Vozači iz cijelog svijeta vole crossovere i SUV-ove. Konkurenciju s terenskim automobilima izgubili su ne samo automobili srednje klase, već i mnogi manji modeli. Potencijalni kupci automobila iz B segmenta počeli su povoljnije gledati na crossovere. S druge strane, mnogi postojeći korisnici automobila iz segmenta A traže modele veće po veličini, pod pretpostavkom da će povećanjem proračuna za kupnju dobiti udobniji i bolje opremljeni model. Je li u redu? Odgovor nije tako jednostavan kako se čini. Nema sumnje, međutim, da su posljednje godine obilježeni sve manjim segmentom tipično gradskih automobila. Još uvijek dostupni modeli promijenili su se nabolje.

Predstavljamo 10 važnih karakteristika gradskog automobila – imajte ih na umu kada tražite automobil.

1. Kompaktne dimenzije

Mnogi vozači pokušavaju zavarati sami sebe, tvrdeći da su crossoveri i SUV-ovi najbolji u gradskom saobraćaju. U labirintu uskih ulica i stalno zauzetih parkirnih mjesta najbolji su automobili malih dimenzija.

Svake godine u Bosnu i Hercegovinu uvozimo desetine hiljade polovnih automobila.  To nam pojašnjava zašto su ulice sve pretrpanije, a pronalazak parkirnog mjesta postaje pravi izazov. Japanski su proizvođači proizvodnju malih automobila savladali do savršenstva jer lokalni zakon propisuje da njihova karoserija ne smiju biti duža od 3,4 m i široka 1,48 m. Automobili segmenta A dostupni u Evropi tek su malo veći. Dobar je prijevod Toyota Aygo s karoserijom dužine 3,45 m i širine 1,61 m. To znatno olakšava vožnju u gustom gradskom saobraćaju. Čak i kad se traka sužava pogrešno parkiranim automobilima, i dalje imamo veliku marginu slobodnog prostora, tako da bez zaustavljanja možemo proći pored automobila koji dolazi. Kompaktna karoserija također olakšava “popunjavanje” praznina između parkiranih vozila. Cijenit će ih i vlasnici parkirnih mjesta u garaži ispod zgrade. Zakon zahtijeva da budu najmanje 5 m duge i 2,3 m široke. Arhitekti se pridržavaju smjernica, što je, na žalost, prava noćna mora za vlasnike velikih vozila koja čvrsto ispunjavaju raspoloživi prostor – kad su dva velika SUV-a parkirani jedan uz drugog, ulazak i izlazak počinju nalikovati akrobacijama (čak veoma često i kroz prtljažnik), a često završavaju udubljenjima na limu ili skidajem boje.

2. Visoka upravljivost

U gradskom saobraćaju izuzetno je važna i upravljivost. Ako je promjer okretanja manji od 10 metara, okretanje u jednom potezu postaje veoma teško. Ovaj rezultat mogu postići samo gradski automobili. Za to su potrebne prilično uske gume i točkovi koji se okreću pod značajnim uglom (to nije opcija kod teških i jakih automobila s širokim gumama). Prilično je kratak međuosovinski razmak.

3. Prostrani interijer

Neki vozači tvrde da automobili A segmenta imaju usku unutrašnjost. Međutim, mnogi od njih nisu našli vremena da malo sjednu u takveautomobile i svoja uvjerenja temelje na modelima od prije nekoliko godina. Zapravo, moderni gradski automobili dovoljno su prostrani da mogu udobno prevesti vozača i suvozača čak i na dužoj ruti, a povremeno na zadnjem sjedalu prevoze dvije odrasle osobe (ovo doduše samo povremeno, jer ovakve automobile u gradovima većinu vremena voze samo vozač).

4. Dinamičan motor

Ispravne performanse nisu samo garancija užitka u vožnji, već i sigurnost – omogućuju nesmetan ulazak u saobraćaj, promjenu trake ili pretjecanje. Jedini motor dostupan u Toyoti Aygo razvija 72 KS.Za usporedbu, dodajmo da su osnovni motori Corolle E10 iz 90-ih nudili praktički istu snagu. Aygu treba 13,8 sekundi da ubrza do 100 km / h. Maksimalna brzina od 160 km / h znači da čak i kada vozi brzinom od 130 km / h dozvoljenom na bosanskohercegovačkim autocestama, motor radi veoma lijepo.

5. Niska potrošnja goriva

Kad čuju za ekonomičan motor, mnogi vozači misle na dizel ili hibrid. U međuvremenu, prava tajna male potrošnje goriva leži negdje drugdje – to je kombinacija male težine automobila s uskim gumama s malim otporom kotrljanja i motorom male zapremnine. Toyota izjavljuje da će Aygo s ručnim mjenjačem, ovisno o verziji opreme, u kombinovanom ciklusu potrošiti 4,8-5,3 l / 100 km, međutim tokom glatke i nježne vožnje moguće je postići još bolje rezultate – izvan naseljenog područja, pa čak i u vožnji gradskim ulicama bez gužve, lako možete ići ispod 4,5 l / 100 km.

6. Bogata standardna oprema

Vremena loše opremljenih gradskih automobila daleka su prošlost. Trenutno čak i u osnovnim verzijama možete računati na šest zračnih jastuka, ESP, pomoć pri kretanju uz brdo, putno računalo, vertikalno podesivi stup upravljača i LED dnevna svjetla.Sve to ima Aygo u osnovnoj verziji X (od 21,240 KM). X-Play varijanta je optimalna sa stajališta kupca. Oprema, osim gore spomenutih elemenata, uključuje ručni klima uređaj, radio s Bluetoothom, multifunkcionalni upravljač obrubljen kožom, centralno daljinsko zaključavanja i električne prozore i retrovizore.

7. Multimedijski sistem koji podržava Android Auto i Apple CarPlay

Elektronika se razvija tako brzim tempom da je uobičajeni multimedijski sistem u automobilu zapravo antikvitet – u ne više od desetak mjesec njegove funkcije mogu se pokazati zastarjelima. Najbolje rješenje su multimedijske stanice koje podržavaju Android Auto i Apple CarPlay, kao i stariji Mirror Link. To vam omogućuje predstavljanje odabranih aplikacija s telefona na središnjem ekranu u vozilu, uključujući izvrsne i besplatne Google karte koje imaju bolju izvedbu od skupe navigacije. Također nećemo biti ovisni o radio stanicama dostupnim u određenoj regiji, jer nas ništa ne sprječava u pokretanju muzičke aplikacije ili slušanju internetskog radija. U slučaju Toyota Aygo, multimedijski sistem opcija je za varijantu X-Play za 23,390 KM.

8. Dostupnost sigurnosnih sistema

Svako od nas griješi. To se odnosi na svaki aspekt života – uključujući i vožnju. Ako se ljudske pogreške ili trenuci distrakcije ne mogu ukloniti, vrijedi pokušati smanjiti rizik od njihove pojave ili posljedica. U slučaju Toyote Aygo, osim ABS-a, ESP-a i šest zračnih jastuka, možete računati na podršku PCS-a, odnosno sistema za otkrivanje prepreka na cesti koji pomaže izbjeći ili umanjiti njegove posljedice, kao i soste, upozorenja za napuštanje trake. Opcije su za veruoke X i X-Play, a standardne su za izdanja X-Clusiv (već od 27,190 KM. Aygo je svojim sigurnosnim paketom postigao visoku ocjenu s četiri zvjezdice na Euro NCAP testovima.

9. Razumna nabavna cijena

Posljednje godine obilježilo je prorjeđivanje segmenta gradskih automobila. Mnogo je toga trebalo ukloniti iz ponude kako bi proizvođači ispunili složene propise koji regulišu emisije izduvnih gasova niza vozila. Alternativa je bila u paleti ostaviti samo verziju s električnim pogonom, a u krajnjem slučaju – značajan rast cijena varijante motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Jedna od rijetkih iznimki je Toyota Aygo, koja od 2019. godine predvodi najmanji segment automobila u Bosni i Hercegovini. Automobil je i dalje dostupan s provjerenim 1.0 benzinskim motorom i nije preskup .Kako je to moguće? Najmanji Toyotin model ekonomičan je, a izvrsna prodaja većih hibrida znači da japanski proizvođač ima rezerve u pogledu prosječnih emisija ugljičnog dioksida za niz vozila, što omogućuje uravnoteženu ponudu u pogledu cijena. Kao rezultat toga, cjenik Aygo otvara se na 21,240 KM.

10. Visoka trajnost

U izvještaju koji je pripremila britanska firma za istraživanje tržišta, Warranty Direct, Toyota Aygo svrstana je na izvrsno 28. mjesto od 100 testiranih modela. Također je dobro napomenuti da se pokazalo da su prosječni troškovi popravka Ayga niži od troškova Toyote iQ koja je pobijedila na ljestvici. Njemački ADAC ima jednako pozitivno mišljenje o trajnosti Ayga. U klasi najmanjih automobila ušao je u automobil na “Top” listi . Stopa kvarova svih godina bila je na simboličkoj razini. Čak je i za automobile iz 2010. prosječni broj poziva na pomoć na cesti na 1000 Ayga registrovanih u Njemačkoj iznosio samo 8,7, dok je za najniže ocijenjene modele premašio 30 – i to za 2015.-2016.! Vrijedno je napomenuti da ADAC nije našao ponovljene greške u Aygu.