Sa ovako visokim procentom vlage u zraku javljaju se problemi sa zamagljenim prozorima na našim automobilima. Pogledajte kako jednostavno možemo riješiti ovaj problem.

1. Operite prozore sa unutrašnje strane


Borba protiv zamagljenih prozora trebala bi započeti pravilnim čišćenjem stakla iz unutrašnjosti vozila. Na ovo često zaboravimo prilikom pranja automobila, i to je pogreška. Masne naslage koje se nakupljaju na površini usporavaju isparavanje. Dobro očišćeni prozori sa unutrašnje strane, mogu dati iznenađujuće dobre rezultate, a posebno u automobilima pušača. Najbolji rezultati se postižu čišćenjem običnim sredstvom za čišćenje stakla, onim koje koristite kod kuće (po mogućnosti bezbojno s alkoholom), wc papirom ili …. novinama.

2. Zamijenite filter zraka


Ako prozori nastave zamagljivati nakon čišćenja prozora (ali sigurno u manjoj mjeri), preporučujemo provjeru filtera zraka. Nečistoće i ostaci lišća koji se tamo skupljaju, učinkovito sakupljaju i zadržavaju vlagu tokom kišnog vremena, koja se pretvara u vodenu paru koja se taloži na površini stakla kada se aktivira strujanje zraka. U većini automobila zamjena ovog filtera je jednostavna. Upute za zamjenu se obično nalaze u kutiji novog zračnog filtera.

3. Riješite se vlage i usisavajte unutrašnjost


Tokom kišnih perioda, na cipelama i odjeći prilikom ulaska u automobil unosimo velike količine vode. Presvlake i prostirke upijaju vlagu, pa preporučujemo gumene prostirke tokom jeseni i zime. Ako automobil koristite za kratka putovanja, gdje se automobil ne može pravilno zagrijati, nakupljena voda neće ispariti. Posebni odvlaživači zraka dostupni, na primjer, u prodavaonicama tipa “uradi sam”, mogu se riješiti vlage iz automobila, ali jeftiniji i brži način je upotreba debelih slovjeva dnevnih novina (papir koji se koristi za štampanje dnevnih novina najbolje đe upiti vlagu). Stavite ga ispod prostirki, u prtljažnik i ostavite ga u vozilu 2-3 dana. Također je preporučljivo nakon dužeg putovanja, temeljito provjetriti automobil otvaranjem svih vrata na 2 do 3 minute., Sljedeći korak bi trebao biti temeljito usisavanje unutrašnjosti.

4. Koristite klima uređaj


Ako u svom automobilu imate klima uređaj, koristite ga čak i ako je grijanje automobila uključeno. U većini vozila, nakon desetak sekundi rada klima uređaja, para nestaje sa prozora, Sistem, sve dok je u funkciji, brzo uklanja višak vlage, pridonoseči odmagljivanju prozora. Osim toga, uključivanje klima uređaja zimi štiti kompresor od trošenja i kvarova skupih za popravak.