Mišićava, ali istovremeno dinamična linija karoserije, praktična unutrašnjost, prostrani prtljažnik i povećan klirens od tla.

Ford Puma na bosanskohercegovačko tržište dolazi s 1.0 EcoBoost benzinskim motorom 125 KS, hibridnim mHEV motorima 125 KS i 155 KS, te dizelskim 1.5 120 KS

Nakon što je Ford početkom aprila prošle godine pokazao prvu fotografiju svog novog crossovera inspirarnim SUV-om pod nazivom Puma, ovaj je model sada stigao i na bosanskohercegovačko tržište. Nova Puma ima klasičan naziv za automobil koji se suptilno, ali učinkovito, razlikuje od svojih crossover SUV rivala. A konkurencija mu neće biti nimalo bezazlena, tu su: Volkswagen T-Roc, Toyota C-HR, Hyundai Kona, Kia Stonic i mnogi drugi.

Vanjski izgled

Nova Puma optimizuje međuosovinski razmak i prati Fordovu automobilsku arhitekturu B segmenta, kako bi postigla proporcije SUV-a za kojim će se ljudi okretati. Niska, kosa linija krova pruža trenutno prepoznatljivu siluetu i suprotno trendovima koji favoriziraju klinasti stil bočnog profila ima ravnu središnju liniju čime su se postigle uravnotežene proporcije.

Izraženi lukovi točkova pojačavaju sportski karakter, a izražajne prednje dizajnerske karakteristike istaknute su prednjim svjetlima u obliku ‘kanua’, koje su postavljene visoko. LED svjetla za maglu smještene su odmah ispod, integrisane u ulazne prednje zračne zavjese koje usmjeravaju protok zraka kroz prednje točkove, kako bi se smanjila turbulencija za poboljšanu aerodinamiku vozila.

Jedinstveni ‘plutajući’ dizajn A-stupa stvara neprekinuti spoj središnje linije remena s poklopcem motora, što vizualno kabinu dodatno umjerava prema unatrag, što omogućava snažnu i elegantnu siluetu.

Različite varijante opreme nove Pume omogućavaju prepoznatljivost i daju kupcima priliku izabrati inačicu koja im najbolje odgovara. To uključuje sportsku Pumu ST-Line, stilski izražajnu Pumu Titanium, profinjenu Puma Titanium X opremu i luksuznu Puma ST-Line X Vignale varijantu.

Temeljen na sportskoj Puma ST-Line opremi, Puma ST-Line X Vignale donosi još aluminijsku gornju rešetku, crnu donju rešetku, donji stražnji branik u boji karoserije i veliki stražnji spojler. Standardna oprema uključuje LED prednja svjetla, kožna sjedala Windsor, kožni upravljač Manacor, vrhunski B&O Sound System i Ford KeyFree sustav.

Vanjština Puma Titanium X ukrašena je 18-colnim biserno sivim lakometalnim naplacima s 10 krakova i jedinstvenim kromiranim i sjajnim crnim sjajnim detaljima na maski hladnjaka, bokovima i okvirima svjetla za maglu. Stražnji difuzor i zaštitna podnica su u metalno sivoj boji. Grijani retrovizori u boji karoserije uključuju integrirane pokazivače smjera i svjetla koja osvjetljavaju tlo pored vrata kada se ona otvore.

Puma Titanium X je prvi Ford koji ima izmjenjive i perive presvlake sjedala koje će pomoći kupcima da zadrže svoj premium interijer kao nov. Integrirani patentni zatvarač vlasnicima olakšava uklanjanje navlaka samo jednom rukom. Unutrašnjost je dodatno poboljšana upravljačem s efektom kože, umetcima s efektom drva koji okružuju ploču s instrumentima te suvremenim umetcima od tkanine na oblozima vrata.

Puma ST-Line inspirisana je sportskim Ford Performance odjelom i nudi 18-colne standardne ili 19-colne opcijske crne metalne mat naplatke i sportski ovjes s posebno podešenim oprugama i amortizerima. Sprijeda, ST-Line rešetka sadrži mat crne elemente i obrube u visokom sjaju, kao i opcijski veći, funkcionalni krovni spojler.

Donja bočna krilca ST-Line verzije usmjeravaju zrak izravno do otvora za zrak. U unutrašnjosti, Puma STLine sadrži sportski ‘podrezani’ upravljač prošiven crvenim koncem – dostupan i uz djelomično kožna sjedala. Aluminijske papučice, aluminijska ručica mjenjača i crna unutrašnja krovna obloga dodatno pojačavaju sportski karakter.

Pumina paleta od 10 živopisnih boja karoserije uključuje Blazer Blue, Frozen White, Race Red, Solar Silver, Agate Black, Lucid Red, Grey Matter, Desert Island Blue, Magnetic and Metropolis White.

Inovativna praktičnost

Pumin styling dolazi uz još neviđenu praktičnost u segmentu kompaktnih crossovera, uz praktična rješenja za odlaganje stvari straga koja rješavaju svakodnevne probleme. Puma donosi beskompromisni prtljažni prostor, najbolji u svom segmentu s 456 litara korisnog prostora. Fleksibilan prtljažnik može udobno smjestiti kutiju duljine 112 cm, širine 97 cm i visine 43 cm uz spuštene stražnje naslone sjedala.

Ford MegaBox razvijen je da zadovolji i nadmaši potrebe kupaca za praktičnim prtljažnim prostorom, a pruža dubok, svestran prostor za odlaganje kapaciteta 80 litara. Izmjerivši širinu 763 mm, duljinu 752 mm i dubinu 305 mm, rješenje za skladištenje može smjestiti nestabilne predmete do visine od oko 115 cm – poput sobnih biljaka – u uspravnom položaju.

Alternativno, uz poklopac, prostor se može koristiti za skrivanje prljave sportske opreme ili blatnih cipela. Sintetička obloga i čep za odvod Fordovog MegaBoxa na dnu omogućava čišćenje vodom.

Za još veću svestranost, Pumina podnica prtljažnika može se jednostavno podesiti pomoću samo jedne ruke u skladu s teretom koji se prevozi i zadržati jednu od tri pozicije u teretnom prostoru:

– u najnižoj poziciji dostupan je maksimalan volumen prtljažnika, a Ford MegaBox je skriven
– u visokom položaju, pretinac ispod se povećava kako bi se stvorila ravna podnica u ravnini sa sklopivim naslonima stražnjih sjedala
– uklonjena podnica može se sigurno uskladištiti okomito prema naslonima stražnjih sjedala za maksimalnih 456 litara prtljažnika

Podesiva podnica prtljažnika ima strukturu saća u obliku šesterokutnih ćelija kakva se koristi za izradu komponenata visoke čvrstoće za mlazne avione i superautomobile, što omogućava čvrstoću i dugotrajnost.

Ukrcavanje stvari u Pumu olakšano Fordovom tehnologijom otvaranje vrata prtljažnika bez korištenja ruku. Sistem koji Ford u Pumu ugrađuje kao prvi proizvođač u ovom segmentu omogućuje pristup prostoru za prtljažnik čak i s punim rukama namirnica, dječjih ili sportskih rekvizita, koristeći jednostavan pokret nogom ispod stražnjeg branika.

Pumina vrata prtljažnika također imaju inovativno integrirano rješenje za pokrov prtljažnika – rješavanje izazova što učiniti s policom prilikom utovara, istovara i nošenja velikih predmeta. Poklopac prtljažnika ugrađen u stražnja vrata kreće se u skladu sa stražnjim vratima i uklanja potrebu za bočnim nosačima, osiguravajući nesmetan pristup stražnjem dijelu tereta. Fleksibilni poklopac za prtljagu lako se oblikuje oko glomaznih predmeta.

Tehnologije za sigurnost

Puma koristi 12 ultrazvučnih senzora, tri radara i dvije kamere smještene oko automobila u sklopu Ford Co-Pilot360 tehnologije koje poboljšavaju zaštitu, vožnju i parkiranje, a dizajnirani su tako da vozačko iskustvo učine ugodnijim, manje zahtjevnim i sigurnijim.

Prilagodljivi tempomat sa sistemom Stop & Go, prepoznavanjem ograničenja brzine i zadržavanjem u prometnom traku pomoći će vozilu da održava ugodnu udaljenost od vozila ispred. Sustav također pomaže u smanjenju stresa tijekom dugih putovanja zadržavajući vozilo u prometnom traku i može prilagoditi brzinu vozila u zakonskim granicama prepoznavanjem znakova ograničenja brzine pored ceste i iznad ceste. To je dodatak korisnih informacija iz ugrađenog navigacijskog sistema. Funkcije Stop & Go i zadržavanje u prometnom traku dostupne su samo u kombinaciji sa 7-stepenim automatskim mjenjačem.

Stop & Go tehnologija omogućava sistemu prilagodljivog tempomata da potpuno zaustavi vozilo u stani-kreni prometu koristeći do 50 posto ukupne sile kočenja i automatski kreće ako je vrijeme zaustavljanja kraće od 3 sekunde. Za zaustavljanje u trajanju većem od 3 sekunde, vozač može pritisnuti dugmić na upravljaču ili lagano pritisnuti papučicu gasa.

Nova funkcija informisanja o lokalnoj opasnosti omogućuje putem ugrađenog FordPass Connect modema primanje obavijesti o opasnoj situaciji na cesti ispred vas, čak i ako je incident nije vidljiv zbog krivine ili vozila ispred vas.

Obavijesti o lokalnim opasnostima dostavljaju se neovisno o satelitskoj navigaciji – informacije se dobivaju od lokalnih vlasti, hitne službe i podacima o vožnji s drugim vozilima s kojima je automobil povezan.

Obavijesti o opasnostima, uključujući radove na cestama; kvarove vozila; životinje, pješake i predmete na kolniku; pa čak i opasne uvjete na cestama, dolaze automobilu zrakom i vozaču pružaju dragocjena upozorenja o događajima izvan njegova vidnog polja.

Po prvi put u Fordovom automobilu B-segmenta stražnja panoramska kamera snima pogled od 180 stupnjeva,a koji se može prikazati na ekranu osjetljivom na dodir unutar automobila – tako da se pješaci, biciklisti i druga vozila lakše vide kada ulazite na parkirno mjesto unatrag ili unatrag izlazite iz parkirnog mjesta.

Pomažući vozačima Pume da voze unatrag s većom pouzdanošću, Fordov Sustav za nadzor mrtvog ugla (BLIS) uz sistem upozorenja o prilasku vozila upozorava vozača prilikom vožnje unatrag ako registrira vozilo koje prolazi iza njega. Sustav može autonomno primijeniti kočnice kako bi izbjegao ili ublažio posljedice sudara ako vozač ne reaguje na upozorenja.

Fordov unaprijeđeni sistem aktivne asistencije pri parkiranju (Active Park Assist) pomaže vozačima da pronađu odgovarajuća parkirna mjesta i parkiraju automobil bez pomoći ruku na bočna parkirna mjesta i na uzdužna parkirna mjesta. Tehnologija automatskih dugih svjetala može automatski oboriti Pumina prednja svjetla kako bi se spriječilo zasljepljivanje drugih vozača.

Daljnjim unapređenjem Fordovog sustava za održavanje prometnog traka, sustava prepoznavanja ruba kolnika koji može prepoznati gdje asfaltirana cesta prelazi u neprohodnu površinu poput tvrdog šljunka, trave ili mekog rubnjaka ceste. Sistem može zakrenuti upravljač kako bi se spriječilo da vozilo skrene s kolovoza.

Pumine tehnologije također pomažu vozačima u prevladavanju vozačkih izazova u urbanoj gradskoj vožnji. Sistemom asistencije protiv sudara (Pre-Collision Assist) s funkcijom aktivnog kočenja može prepoznati ljude koji se nalaze na cesti ili blizu ceste ispred vozila i one koji bi mogli proći iza vozila. Sistem je dizajniran da smanji ozbiljnost nekih frontalnih sudara u kojem su vozila i pješaci, ili da pomogne vozačima da u potpunosti izbjegnu sudar. Puma ima poboljšanu verziju tehnologije sa širim kutom kamere koji pomaže boljem praćenju kretanja pješaka i biciklista.

Ako se dogodi nesreća, sistem kočenja nakon sudara (Post collision braking) pomaže u smanjenju utjecaja potencijalnog sekundarnog sudara automatskom primjenom umjerenog pritiska kočnice kada se otkrije početni sudar. Usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i daljnju štetu na vozilu.

Dodatne tehnologije razvijene kako bi pomogle vozačima Pume izbjeći nesreće uključuju:

Sistem izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) namijenjen je za gradsku vožnju i za vožnju autocestom, a koristi radar i kameru za otkrivanje sporijih i zaustavljenih vozila ispred, a pruža podršku upravljaču kako bi vozaču omogućio manevrisanje i zaobilaženje zaustavljenog vozila ako procijeni da postoji mogućnost sudara.
Sistem upozorenja o pogrešnom smjeru (Wrong Way Alert) koristi kameru postavljenu na vjetrobransko staklo i informacije iz navigacijskog sustava automobila kako bi vozačima pružilo zvučna i vizualna upozorenja ako naiđe na znak pogrešnog smjera na autocesti

Puma je od nazavisnog Euro NCAP-a dobila maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost, uz maksimalne ocjene za bočni sudar. Pohvaljene su i tehnologije koje uključuju Sistem asistencije protiv sudara s funkcijom aktivnog kočenja, inteligentni sistem ograničenja brzine i sistem zadržavanja vozila u voznom traku.

Inovativna i primamljiva

Puma nudi vrhunske tehnologije koje poboljšavaju komfor poput prednjih sjedala s funkcijom masaže lumbalnog dijela leđa koja opuštaju umorne mišiće i doprinose opuštenijim putovanjima. Sistem masaže s tri komore ima tri razine intenziteta i podesivih masažnih pravaca.

Vozačko i suvozačko sjedalo podesivo je po visini, a njihova tanka izrada povećava prostor za koljena putnicima u stražnjem redu. Kontura sjedišta klupe drugog reda također je dizajnirana za lakši ulazak i izlazak putnika. Osim toga, panoramski krov koji se može otvoriti u cijeloj dužini, a sastoji se od dvije gotovo cijele ploče od kaljenog zatamnjenog stakla, stvara još prostraniji i prozračniji osjećaj putnika sprijeda i straga.

Inovativne karakteristike pomažu vozaču u njegovom radu i društvenom životu, a uključuju bežični punjač za jednostavno punjenje pametnih telefona u pokretu. Nema potrebe da koristite jedan od dva Pumina USB ulaza kablom za punjenje, jastučić se nalazi točno ispod instrumentne ploče i otkrit će kompatibilne uređaje za automatsko pokretanje punjenja.

Uređaji mogu ostati povezani putem Bluetooth-a na Fordov SYNC 3 komunikacijski i zabavni sustav dok koriste bežično punjenje, omogućujući vozačima Pume kontrolu audio, navigacijskih i povezanih pametnih telefona jednostavnim glasovnim naredbama. Sustav nudi Apple CarPlay i Android Auto ™ kompatibilnost bez dodatnih troškova, a podržan je 8-inčnim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir, kojim se može upravljati ‘pinch-and-swipe’ gestama.

Moderna tehnologija modema FordPass Connect pretvara Pumu u mobilni WiFi hotspot s povezivanjem za do 10 uređaja. Sustav omogućava niz prikladnih značajki putem mobilne aplikacije FordPass, uključujući lokator vozila; status vozila koji provjerava razinu goriva, status alarma, stanje motornog ulja; daljinsko zaključavanje i otključavanja vozila; i daljinsko startanje motora za modele opremljene sa 7-stepenim automatskim mjenjačem.

Dostupan B&O audio sustav dinamički je podešen kako bi osigurao vrhunski audio doživljaj bez obzira na uvjete vožnje. Sustav s 10 zvučnika uključuje subwoofer od 150 mm x 200 mm, integriran je u prtljažnik bez ugrožavanja prostora za prtljagu i pruža glatki bas ton. Položaji visokotonca optimizirani su za proizvodnju šireg zvuka na razini sjedećih mjesta, pružajući ugodno iskustvo slušanja svim putnicima. Sustav se koristi 575-vatnim digitalnim pojačalom za obradu signala koje kontrolira izjednačavanje i miješanje zvuka uključujući odabrani surround zvuk.

Osim toga, 12,3-inčna potpuno podesiva digitalna instrumentna ploča omogućuje vozačima da je personaliziraju i daju prioritete određenim informacijama, uključujući tehnologiju pomoći vozaču i obavijesti satelitske navigacije. Klaster koristi tehnologiju slobodnog oblika koja omogućuje zakrivljene gornje rubove za uglađeni dizajn interijera. Ploča slobodnog oblika sadrži sklopove ugrađene preko zaslona, omogućujući dizajnerima da ga oblikuju izvan tradicionalnih pravokutnih oblika.

Uz to, digitalna instrumentna ploča s 24-bitnom ‘pravom bojom’ generira detaljne slike visoke razlučivosti i ikone koje se prikazuju u cijelom spektru boja, što ih čini svjetlijim, lakšim za čitanje i manje umaraju oči.

Tehnološki napredni motori

Prošle godine Ford je najavio da će svaki novi model, lansiran od premijere novog Focusa, uključivati elektrificiranu opciju. Kupci Pume među prvima će osjetiti korist od Fordove blage hibridne tehnologije – poboljšanje u potrošnji goriva uz još više istaknutu poznato Fordovo iskustvo zabave u vožnji uz bolje performanse.

EcoBoost Hybrid tehnologija poboljšava Pumin 1.0-litreni EcoBoost benzinski motor s integriranim starterom/generatorom (BISG) od 11,5 kW. Zamijenivši standardni alternator, BISG omogućava oporavak i skladištenje energije koja se obično gubi tokom kočenja i usporavanja, kako bi se napunila 48-voltna litij-ionska zrakom hlađena baterija.

BISG također djeluje kao motor, integrišući se s motorom i koristeći pohranjenu energiju za pružanje pomoći u postizanju većeg okretnog momenta tijekom normalne vožnje i ubrzanja, kao i pokretanje električnih pomoćnih trošila u automobilu.

Nudi se u verzijama od 125 KS i 155 KS, a inteligentni, samoregulirajući blagi hibridni sistem kontinuirano prati kako se vozilo koristi kako bi se utvrdilo kada i kako intenzivno napuniti bateriju za optimalnu korist i kada iskoristiti pohranjenu energiju baterije koristeći jednu od dvije strategije:

Zamjena obrtnog momenta, koja koristi funkcionalnost elektromotora BISG-a za osiguravanje do 50 Nm okretnog momenta – smanjujući količinu rada potrebnog benzinskom motoru za poboljšanje iskorištenja goriva do 9 posto, na temelju WLTP analize. Zamjena okretnog momenta doprinosi emisiji CO2 od 124 g / km i potrošnji goriva od 5,4 l / 100 km za varijantu sa 125 KS prema WLTP-u (od 96 g / km i 4,2 l / 100 km prema NEDC-u), te emisiji CO2 od 126 g / km i potrošnji goriva od 5,5 l / 100 km za varijantu od 155 KS prema WLTP-u (od 99 g / km i 4,4 l / 100 km prema NEDC-u).

Dopuna okretnog momenta, koja koristi funkcionalnost elektromotora BISG-a za povećanje ukupnog momenta dostupnog iz pogonskog sustava do 20 Nm iznad razine dostupne samo kod benzinskog motora pri punom opterećenju – i isporučuje do 50 posto više okretnog momenta pri nižim okretajima – za optimizirane performanse.

BISG je također omogućio Fordovim inženjerima da smanje omjer kompresije 1,0-litrenog EcoBoost motora i dodaju veći turbopunjač za više snage, ublaživanjem ‘turbo rupe’ korištenjem dopune okretnog momenta, koji također brže okreće motor radi održavanja snažne reakcije turbopunjača.

Sposoban za ponovno pokretanje motora u otprilike 300 milisekundi – otprilike isto kao i treptaj oka – BISG omogućava Auto Start-Stop EcoBoost Hybrid tehnologiji da radi i dok se vozilo kreće za još veće uštede goriva, uključujući i pri usporavanju do zaustavljanja ispod 15 km/h pa čak i kada je vozilo u brzini s pritisnutom papučicom kvačila.

Pored toga, kupci mogu birati između naprednog asortimana benzinskih i Fordovih EcoBlue dizelskih motora, koji su opremljeni standardnom Auto Start-Stop funkcijom za daljnje smanjene troškova i preciznim ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa.

1,0-litreni EcoBoost motor od 125 KS nudi emisiju CO2 od 131 g / km i prosječnu potrošnju od 5,7 l / 100 km prema WLTP ciklusu (od 103 g/km i 4,5 l/100 km prema NEDC-u), a kasnije ove godine bit će dostupan s novim 7-stepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom, koji nudi glatke promjene brzina za još manju potrošnju goriva.

Pumini 1.0-litreni EcoBoost i EcoBoost hibridni pogonski agregati imaju i Fordov sustav deaktivacije cilindra za motor s tri cilindra, koji automatski isključuje jedan cilindar motora kada mu nije potreban puni kapacitet, primjerice pri usporavanju ili krstarenju. Sistem može isključiti ili ponovno uključiti jedan cilindar u 14 milisekundi. Ford je ovaj sustav deaktivacije cilindra za trocilindarske motore prvi predstavio u industriji.

EcoBlue 1,5-litreni dizelski motor od 120 KS također će biti predstavljen kasnije ove godine, a osigurat će rafiniranu snagu i okretni moment uz ciljanu emisiju CO2 od 117 g/km i ciljanu ekonomičnost goriva od 4,5 l/100 km prema WLTP-u (od 99 g/km i 3,8 l/100 km prema NEDC-u).

Inovativne tehnologije uključuju:

– Integrisani usisni razvodnik za optimizirano ‘disanje’ motora
– Turbopunjenje s malom inercijom za bržu i ugodniju reakciju turbopunjača
– Karakteristike zabave u vožnji dodatno su poboljšane Fordovim izborom načina vožnje koja vozačima omogućava prilagođavanje odziva na gas, ESP sustava, kontrole proklizavanja i izmjena stepeni prijenosa kod automatskog mjenjača kako bi se uskladili odziv i performanse s načinom vožnje.

Načini vožnje koji uključuju Normal, Eco, Sport, Slippery (klizavo) i Trail (makadam) omogućavaju kupcima da prilagode svoje iskustvo vožnje uvjetima na cesti, vremenskim i terenskim uvjetima, a svaki način vožnje sadrži jedinstven grafički prikaz na instrumentnoj ploči.

Puma dodatno optimizira Fordovu automobilsku arhitekturu B segmenta, koja također nudi vodeću dinamiku vožnje u Ford Fiesti. Novi, čvršći stražnji ovjes s kratkim snopovima, veći amortizeri, čvršće šipke ovjesa i optimizirani gornji nosači ovjesa smanjuju trenje i povećavaju krutost šasije kako bi podržali najbolju voznu dinamiku u svojoj klasi.

Nova Puma na bosanskohercegovačko tržište dolazi s 1.0 EcoBoost benzinskim motorom 125 KS, hibridnim mHEV motorima 125 KS i 155 KS te 1.5 dizelskim sa 120 KS. Cijena nove Ford Pume u sadašnjoj ponudi kreće od 37,490 (s PDV-om) za 1.0 EcoBoost 92 kW (125 KS), 6-stepeni ručni mjenjač.